Bemutatkozás

A honlap a Budapest Bank Budapestért pályázat keretében jött létre. Ezen a weblapon a Politikatörténeti Intézet gyűjteményeiben – levéltárában és könyvtárában – található, választásokkal kapcsolatos anyagokból (röplap, szórólap, sajtóanyag) válogattunk. Levéltárunk röplapgyűjteménye évek óta látogatóink segítségével bővül: több alkalommal tettünk közzé felhívást, amelyben arra kértük közönségünket, hogy a pártok és egyéb szervezetek által a postaládákba eljuttatott vagy aluljárókban, úton-útfélen osztogatott szórólapot, újságot, füzetet ne dobják a papírgyűjtőbe, hanem gyűjtsék össze és juttassák el levéltárunkba – ez a lehetőség továbbra is nyitva áll mindenki előtt.

A honlapon jelenleg 1000 kép található – de az állomány bővülése folyamatos -, melyek segítségével a dualizmustól napjainkig áttekinthető a választási kampányok története. A levéltári anyagot – annak hiányos volta miatt – egyes időszakokban a könyvtárunk sajtóanyagából egészítettük ki. A röplapok és a sajtóanyagok mellett az egyes választásokhoz kapcsolódó elemzéseket is találhatnak látogatóink a weboldalon.

A honlap kezdőlapján lehetőség van összetett keresésre: kereshet személy, év, párt és település szerint a röplapok adatai között.

A honlapon a röplapok, sajtóanyagok képe mellett csatolt információkat talál, amelyeket az egyes képek alsó részén lévő sávból érhet el.

infok

A láncszem infok-1 ikonra kattintva a honlapon az adott röplapra vonatkozóan megtalálható információkat (dokumentum típusa, jelzete, a megjelenés/kiadás éve, a dokumentumon szereplő személy(ek) neve, a dokumentumhoz kapcsolódó tanulmány szövege) érheti el.

A nagyító infok-2 ikonra kattintva a kép nagyobb változata jeleníthető meg.

A letöltés infok-3 ikonra kattintva lehetőség van az adott kép letöltésére.

Az egyes választásokhoz kapcsolódó tanulmányokat a röplapokhoz csatoltan találhatják meg, de itt is elérhetik egy kattintással:

* Ignácz Károly írása a Horthy-kori választások kampányairól

* Balogh Sándor: Szabad és demokratikus választás – 1945 (részlet)

* Izsák Lajos: A parlamentarizmus vesztett csatája – 1947 (részlet)

* Feitl István: Az első Népfront-választás kampánya

* Feitl István: A Kádár-korszak választásainak kampányai 

* Wiener György: Választás és rendszerváltás – 1990 (részlet)

 

A tanulmányok közlésének engedélyezéséért köszönet a Napvilág Kiadónak.